10 Tips voor het uitwerken van interviews

Ben je bezig met het schrijven van je scriptie? Heb je interviews afgenomen en eigenlijk geen tijd om ze zelf uit te typen, maar ook niet genoeg middelen om het uit te besteden? Bekijk hier onze 10 tips om je te helpen met het uitwerken van interviews!

Kwalitatief Onderzoek

Bekijk onze tips voor het uitwerken van interviews voor kwalitatief onderzoek

Als onderdeel van gedegen kwalitatief onderzoek dienen interviews en focusgroepen getranscribeerd te worden. Helaas is het uitwerken van audio een frustrerende en tijdrovende taak.

Uitgetypt.nl biedt daarom een professionele transcriptie service vanaf €1,40 per minuut. Bereken gemakkelijk uw prijs om exact te weten hoeveel de uitbesteding van audio transcriptie gaat kosten.

Geen budget? Bekijk hieronder onze tien tips voor het voorbereiden, afnemen en en transcriberen van interviews! 

Meer weten over onze tarieven? Klik hier voor meer informatie!

Interviews Uitwerken

Interviews uitwerken voor je scriptie? Uitgetypt.nl helpt je graag!

Zit je in tijdnood voor de deadline? Kun jij je tijd wel beter besteden dan het uittypen van opnamen?

We helpen je graag het frustrerende werk uit handen te nemen. Uitgetypt.nl biedt de service voor het uitwerken van interviews vanaf €1,40 per minuut.

Benieuwd hoeveel het uitwerken van jouw interviews exact gaat kosten? Vul het zelf berekenen formulier hierboven in.

Interesse in het laten transcriberen van je interviews? Klik hier!

TRANSCRIBEREN VOOR JE ONDERZOEK: 10 TIPS!

De meeste studenten die zijn begonnen aan hun scriptie beseffen dat er veel werk bij het afstuderen komt kijken. Een relevant vraagstuk/probleemstelling vinden, op een goede theoretische basis bouwen, een gedegen methodologie voor het onderzoek bedenken, een scherpe conclusie schrijven… het is allemaal niet zomaar bedacht noch gecreeërd. Voor wie dan ook nog eens een kwalitatief onderzoek doet en interviews houdt, komt er nog meer werk bij kijken. Gehouden interviews dienen namelijk vrijwel altijd uitgetypt te worden. Degenen die zelf aan dit werk begonnen zijn, beseffen dat dit een frustrerend en tijdrovend werkje is. Bij Uitgetypt.nl helpen we graag met het uitwerken van de interviews, maar we beseffen dat dit niet voor iedereen betaalbaar is. Daarom hebben we onze jarenlange ervaring gebruikt om onderstaande 10 tips aan te bieden om het proces van interviews uitwerken sneller te laten verlopen! Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Wil je ervaren hoe wij je interviews uitwerken? Bekijk hier onze voorbeelden van transcriptie.

Tijd besparen bij je interviews uitwerken voor je scriptie kan op drie domeinen:

1.      Bij het voorbereiden van het interview;

2.      Bij het afnemen van het interview zelf;

3.      Bij het transcriberen van de opname.

Heb je zelf tips of ben je erachter gekomen dat iets nóg makkelijker kan, deel het met ons via het contactformulier of via info@uitgetypt.nl!

Tip 1 - Interview voorbereiden: Weet wat je doel is

De eerste tip is een tip die je scriptiebegeleider je graag zal vertellen en waarvan de meeste studenten zoiets hebben van “Het zal wel…” Veel studenten hebben namelijk het gevoel dat een scriptie het laatste werk is wat tussen hen en “een papiertje” in staat. Hoe vaak hoor je niet “Als mijn scriptie af is… dan begint het échte werk” of “Als ik die thesis nu niet hoefde te schrijven… dan had ik mijn diploma allang gehad”? Deze houding zorgt er echter voor dat je als student niet betrokken bent bij iets wat juist een heel belangrijk onderdeel is van je educatieve ontwikkeling. Sterker nog, de uitkomsten en het cijfer van je scriptie/thesis is waar veel bedrijven je in hun sollicitatiegesprek juist naar vragen.

De eerste tip die we daarom geven om het transcriberen van je interviews sneller te laten verlopen is eigenlijk vergelijkbaar met “het omzetten van een knop” en dan specifiek aangaande het doel van je scriptie: Je doel is expert te worden op het gebied van je onderwerp. Als gevolg daarvan interview je mensen die bepaalde kennis hebben die jij probeert te integreren. Neem van ons aan, indien je deze houding aanneemt, wordt het houden van interviews zowaar een leuk onderdeel van je scriptie en dat heeft dan uiteindelijk ook weer een zeer positief effect op het uitschrijven van je interviews!

Tip 2 - Interview voorbereiden: Bespreek je topic-list tijdig met anderen

Om zeker te weten dat je aan het einde van je interview alle informatie hebt die je nodig hebt voor jouw scriptie is het van belang om jouw topic-list voor te leggen bij anderen. Dit kan simpelweg je scriptiebegeleider zijn, maar het kan ook heel goed zijn om je medestudenten eens te vragen om eens een kritische blik te werpen op je lijst. Daarnaast wordt er wellicht binnen jouw Universiteit soortgelijke onderzoek gedaan, waardoor het interessant is om mede-onderzoekers te benaderen voor je topic-list. Tijdens het sparren / tegenlezen kom je er wellicht achter dat je bepaalde topics anders moet verwoorden, of dat je zelfs topics kunt verwijderen, omdat deze geen ‘nut’ hebben. Uiteindelijk bereik je hiermee dat a) je interviews volledig zijn; b) je respondenten een goede indruk van je voorbereiding hebben; en nog veel belangrijker c) je versnelt het analyse proces wanneer je transcripten gereed zijn.

Tip 3 - Interview voorbereiden: Manage de verwachtingen van de respondent

De eerste twee tips zijn wellicht voor sommige studenten al duidelijk, de derde is over het algemeen voor studenten niet direct voor de hand liggend: zorg dat je respondent goed geïnformeerd is. Voor de kwaliteit van je onderzoek is het van groot belang dat je data degelijk verzameld is. Bij kwalitatief onderzoek waarbij je interviews houdt met respondenten is het daarom zeer belangrijk dat de respondent goed begrijpt welke informatie je van hem/haar nodig hebt. Stuur daarom de topic list van je onderzoek voorafgaand aan het interview naar je respondent. De reden dat dit je tijd bespaart is eigenlijk heel simpel: een respondent die zijn/haar respons kan voorbereiden heeft minder bijzinnen, stottert en twijfelt minder en hoeft minder lang na te denken over de antwoorden. Bij Uitgetypt.nl hebben we nagerekend dat een interview waarbij de respondent goed op de hoogte is van het interview, de uitwerkingstijd tot wel 10% gereduceerd wordt. Kortom, als je nagaat dat een interview van een uur, je gemiddeld 4 tot 6 uur kost om uit te werken, dan bespaar je al snel meer dan een half uur!

Tip 4 - Interview voorbereiden: Kies de locatie van het interview zorgvuldig

Niets is zo vervelend bij het uittypen van je opname als terug te moeten spoelen omdat er tussen de opname door een achtergrond geluid aanwezig is. Voor 28% van de typisten van Uitgetypt.nl is dit zelfs de grootste irritatie bij het transcriberen van audio. Het kost vaak onnodig veel tijd om terug te spoelen en het naluisteren van het audiobestand . Soms kun je er niet veel aan veranderen, omdat je de respondenten in hun ‘eigen omgeving’ wilt interviewen. Mocht je de keuze hebben voor de locatie van de opname dan is onze tip: zorg dat je het interview afneemt in een gesloten en stille ruimte. In de buitenlucht is al vaak op het randje van wat gangbaar is in verband met mogelijke externe geluidsinvloeden. Café’s en restaurants zijn echte no-go’s,. Een verkeerde keuze kan je niet alleen veel tijd kosten bij het transcriberen, het kan je ook extra geld kosten indien je in tijdnood komt voor de deadline van je scriptie en je wilt een extern transcriptie bureau inschakelen zoals Uitgetypt.nl.

Tip 5 - Interview afnemen: Leg de recorder bij de respondent

Een veel voorkomende fout bij studenten is dat zij de recorder bij zichzelf neerleggen en niet bij de respondent. Het resultaat: een perfect begrip en verstaanbaarheid van je eigen vragen en een grote kans op ruis of onverstaanbaarheid van de respondent. Maar juist datgene wat de respondent zegt is van belang voor je onderzoek. Een simpele oplossing hiervoor is: leg de recorder dichter bij de respondent dan bij jezelf. De vragen die jij als interviewer namelijk stelt zijn meestal bekend en het is minder erg wanneer je jezelf niet goed verstaat tijdens het transcriberen. Typisten van Uitgetypt.nl zetten bij onverstaanbare delen een tijdscodering. Hierdoor zijn onverstaanbare delen gemakkelijk te vinden en na te luisteren. Zodoende kun je deze delen aanvullen. Kortom, kijk goed waar je gaat zitten en hoe je de recorder bij je respondent weglegt.

Tip 6 – Interview afnemen: Vat de antwoorden van de respondent samen

Om de tijd van het analyseren en coderen van je interview te reduceren, is het goed het antwoord van de respondent duidelijk af te ronden. Het samenvatten van het antwoord van de respondent dient meerdere doeleinden. Allereerst dient het voor je eigen begrip van het verhaal van de respondent. Indien je iets op andere wijze geïnterpreteerd hebt dan de respondent het bedoeld heeft, wordt dat al tijdens het interview duidelijk. Hij/zij kan je dan direct meer toelichting geven. Ten tweede kan het zijn dat jouw samenvatting de respondent nog meer ideeën geeft en je dus meer informatie vergaart. Tot slot levert een samengevat antwoord van de respondent een duidelijk afgebakend moment op, waardoor het niet waarschijnlijk is dat in een later stadium de respondent nog terug gaat om een eerdere vraag te beantwoorden. Voor het coderen scheelt dit de tijd dat je moet zoeken naar waar de respondent iets over een bepaald concept voor je onderzoek gezegd heeft.  Vat daarom de antwoorden van de respondent samen vooraleer je de volgende vraag in je interview stelt.

VTip 7 – Interview uitwerken: Begin zo snel mogelijk na het afnemen van het interview

Als je de interviews zelf uitwerkt, dan zul je merken dat transcriberen veel tijd kost en frustrerend werk is. Aangezien je zelf bij het interview aanwezig bent geweest – als het goed is – dan heb je een beter beeld bij de respondent en hoe hij/zij praat en zaken verwoord heeft. Hoe langer je wacht met het transcriberen van je interviews, hoe meer dit voordeel verloren gaat. Daarom raden we aan: Begin zo snel mogelijk aan het uitwerken van de opname na het afnemen van het interview.

Wanneer je het transcriberen uitbesteedt, geldt overigens hetzelfde advies. Want wanneer het transcript gemaakt wordt door een externe partij dan zullen waarschijnlijk verschillende woorden of bepaalde zinnen niet verstaanbaar zijn. De typist zal hierbij een tijdscode plaatsen waardoor het gemakkelijker te achterhalen op welk punt je het na moet luisteren. Omdat je zelf aanwezig bent geweest kun je sneller invullen wat er gezegd wordt, dan wanneer je lang wacht met het uitbesteden van het transcribeerwerk. Dus ook hier: Deel zo snel mogelijk je interviews met partijen zoals Uitgetypt.nl.

Tip 8 – interview uitwerken: Gebruik software voor het transcriberen

Goed transcriberen is voornamelijk een kwestie van twee factoren:

1.      Het exact registreren van hetgeen gesproken;

2.      Het snel kunnen uittypen van hetgeen geregistreerd als gesproken;

Soms denken studenten “Ik kan snel typen, dus transcriberen moet mij wel lukken!” Ze vergeten dan echter dat het registreren van wat gezegd wordt, niet voor interpretatie vatbaar is en dat transcriberen niet alleen een kwestie van snel het interview uittypen is. Een opname goed transcriberen kan hierdoor meer tijd kosten.

Gemiddeld kost een uur opname uitwerken 4-6 uur werk. Kun je snel typen, maar gaat het registreren van hetgeen gesproken niet heel snel? Dan doe je er waarschijnlijk langer over. Kun je goed registreren, maar gaat het typen niet vlot genoeg? Ook dan zal je waarschijnlijk langer dan 4-6 uur over een uur opname doen. Gelukkig is er software om je te helpen! We hebben verschillende (gratis) softwarepakketten voor je samengevat die je kunt downloaden. Let wel, het gaat hier om software die helpt met het daadwerkelijk uitschrijven van je audio. Mocht je geïnteresseerd zijn in software die automatisch transcribeert, helpen we je hier graag verder. Heb je vragen? Laat het ons weten!

Tip 9 – Interview uitwerken: Lees het transcript na

Voor de meeste mensen die zelf hun interviews uitwerken is het doel zo snel mogelijk naar de analyse ervan te willen. Het probleem hiervan is dat de kwaliteit van de uitwerking hierdoor aanzienlijk verslechtert en uiteindelijk de analyse minder goed kan geschieden dan gewenst. Het transcript wordt afgeraffeld, fouten worden gemaakt en de zinnen lopen minder goed waardoor bij de analyse juist teruggeluisterd moet worden naar hoe iets daadwerkelijk gezegd is. Onze tip is daarom direct na het transcriberen een zeer korte pauze te nemen en daarna het transcript rustig doorlezen. Je voorkomt fouten die je liever niet maakt.

Tip 10 – Interview uitwerken: in tijdnood? Schakel een transcriptieservice in

Kom je in tijdnood, of ben je het transcriberen helemaal zat? Schakel dan een professioneel transcriptie bureau in! Een transcriptie service kost over het algemeen niet veel als je bedenkt hoeveel tijd het je bespaart. Vaak bespaart het uitbesteden van het uitschrijven van je interviews tijd die nuttiger besteed kan worden. Bij Uitgetypt.nl krijg je de garantie dat de interviews goed getranscribeerd worden en kun je zelf berekenen hoeveel het laten uitwerken van de interviews precies gaat kosten. Daarnaast kun je het veilig en betrouwbaar direct uploaden op de server zodat de typisten meteen kunnen beginnen aan de transcriptie.  Ook helpt Uitgetypt.nl indien je vragen hebt over een specifiek format waarin het interview uitgewerkt dient te worden om je te assisteren bij de analyses. Kortom, als je in tijdnood komt, kijk dan hoe Uitgetypt.nl je verder kan helpen!