ONLINE LEREN TRANSCRIBEREN

Online Educatie is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. We zien steeds meer universiteiten langzaam overgaan naar online klassen en steeds meer mensen studeren nieuwe onderwerpen op het internet. Data Science, Machine Learning, Programmeren; allemaal onderwerpen waar momenteel de schijnwerpers op staan. Maar wat betekent deze trend voor het transcriberen?

ONLINE LEREN TRANSCRIBEREN

Er zijn tal van online cursussen beschikbaar op het internet in vrijwel alle onderwerpen. De top 5 platformen die deze courses aanbieden op het internet (denk aan UdemyCoursera, en edX) hebben samen al tegen de 50.000 lessen. Ook voor het transcriberen zijn er tal van online courses beschikbaar die je verder kunnen helpen. 

AUTOMATISCHE TRANSCRIPTIE

Automatische transcriptie van audio is onvermijdelijk. Vandaag de dag zijn de grote technologiebedrijven al behoorlijk ver met spraakherkenningstechnologie. Siri, Google Now, Bing en Alexa helpen miljoenen mensen dagelijks via Voice Recognition en de accuraatheid blijft stijgen tot boven de 90% wanneer de audio is opgenomen in een afgesloten ruimte, zonder achtergrondgeluid en er duidelijk gesproken wordt. Wel blijkt het in de praktijk dat 90% nog steeds niet voldoende is voor onze opdrachtgevers. Tot nu toe zouden er in dit stuk (270 woorden) ongeveer 27 foute woorden staan als dit door de auteur ingesproken zou zijn en vervolgens door een Speech Engine uitgewerkt zou zijn. Om dit te corrigeren dien je dan ook de gehele audio af te luisteren om de tekst tot een goed transcript te maken. Daarnaast wordt veel audio voor onderzoek opgenomen op locaties die achtergrondgeluid bevatten. Ook wordt er door menig respondent in een interview niet altijd even duidelijk gesproken in de microfoon. De accuraatheid van een Speech Engine gaat dan al snel richting 60%, wat gelijk staat aan reeds 60 fouten in deze gehele tekst.

 

 

BEREKEN UW PRIJS

In minuten
Hidden
Timestamps
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

TOEKOMST VAN HET TRANSCRIBEERVAK

Wij verwachten dat het nog even zal duren voordat spraakherkenning goed genoeg zal zijn dat er geen typisten meer nodig zijn voor het transcriberen van audio. Wel zal het vak langzaam aan verschuiven van transcriptie naar redactie (van de output van spraakherkenningstechnologie). En daarna, zeg over 5-10 jaar, wat gaan de typisten doen als de Speech Engines dusdanig werken dat zelfs redactie niet meer nodig is? Online courses bieden dan een extreem goedkope manier tot omscholing. Zoals boven al genoemd zijn er nu al duizenden online scholingsmogelijkheden en elke dag komen er meer bij. Je kunt kwaliteitscursussen krijgen in elk gewenst onderwerp voor zeer aantrekkelijke en lage tarieven. Bij Coursera bijvoorbeeld, kun je al voor €43,- per maand zoveel mogelijk opleidingen kiezen als je wilt en Udemy biedt kwaliteit vakken aan, welke door professionals worden aangeboden voor gemiddeld rond de €50 à €60.