Laat je interviews gemakkelijk transcriberen - bespaar 4 - 5 uur werk per uur audio

U heeft een transcriptie service nodig om opgenomen materiaal te laten uittypen? Dan bent u bij Uitgetypt.nl aan het juiste adres! Bereken zelf hoeveel het u kost of plaats direct uw (proef-)bestelling!

Interviews Transcriberen: Een voorbeeld

Transcriberen betekent het omzetten van gesproken audio naar tekst. Veel onderzoekers en journalisten dienen hun opnamen te transcriberen. U heeft interviews en wenst ze te transcriberen? U kunt bij ons altijd terecht voor meer informatie!

Hoe weet u nu bijvoorbeeld of u een woordelijke, of juist een letterlijke uitwerking nodig heeft? En hoe ziet het er uit als wij uw interview voor u transcriberen?

Speciaal daarvoor hebben wij voor u “Interview transcriberen: een voorbeeld” geschreven. U vindt hieronder meerdere voorbeelden van onze standaard uitwerkingen. We helpen u ook graag verder als u benieuwd bent hoe onze transcriptie service werkt.

Als u geïnteresseerd bent in wat het interview transcriberen kost, kunt u dit makkelijk zelf berekenen in het formulier in de rechterzijde van dit scherm. Als u liever contact met ons opneemt, dan bent u ook altijd welkom!

Stap 1 van 2

In minuten

Woordelijke Trancriptie

Bij een woordelijke transcriptie wordt de opname woordgetrouw getranscribeerd. Echter, stotteringen, tussenwerpsels of herhalingen worden niet meegenomen.

Woordelijke uitwerking is perfect voor kwalitatief onderzoek. Zeker wanneer de interpretatie van intonatie niet de kern van uw onderzoek betreft, raden wij woordelijke transcriptie aan.

Hieronder volgt een voorbeeld van woordelijke transcriptie:

Letterlijke Trancriptie

Bij een letterlijke transcriptie wordt de opname exact getranscribeerd en worden stotteringen, tussenwerpsels of herhalingen meegenomen.

Letterlijke transcriptie is vooral geschikt voor onderzoeken waarbij de intonatie van interpretatie onderzocht wordt, u bent bijvoorbeeld benieuwd of iemand twijfelt.

Wij geven in een letterlijk transcript bijvoorbeeld aan als iemand [lacht] of een [diepe zucht]. Hieronder volgt een voorbeeld van letterlijke transcriptie:

SP1:      Zo, hij staat aan. Laten we beginnen. Hartelijk dank dat je even de tijd wilt nemen voor mijn onderzoek.

SP2:      Geen probleem natuurlijk, het is altijd leuk om mee te helpen en het onderwerp spreekt mij natuurlijk zeer aan.

SP1:      Dat begrijp ik. Ondernemerschap is natuurlijk een hot-topic tegenwoordig hé?

SP2:      Ja, zeker. En ik heb nu eenmaal graag mijn mening over zaken klaar.

SP1:      Super. Oh, dat is waar, nog even ter bevestiging, er zijn geen goede of foute antwoorden en je antwoorden zullen vertrouwelijk en anoniem behandeld worden in mijn onderzoek.

SP2:      Prima.

SP1:      Wel zal ik het laten uittypen, transcriberen, door Uitgetypt.nl, tenzij je hier bezwaar tegen hebt? Zij transcriberen interviews voor mij.

SP2:      Prima. Ik zou het inderdaad maar niet zelf gaan uittypen.

SP1:      Nee, inderdaad, ik ben erachter dat net iets te veel tijd kost. Goed, zullen we beginnen met de eerste vraag? Wat is voor jou de key to success voor een ondernemer?

SP2:      Ja, als ik dat echt tot in detail zou weten… wist ik het maar! Maar goed, dat begint al bij de definitie van succes. Gaat het om, weet ik veel, een nieuwe Facebook of Uber te zijn? Of ben je tevreden met een draaiend bedrijf te hebben, wat geen verlies draait? Gaat het om gelukkig te zijn? Waar het voor mij om draait, om dit laatste hé, gelukkig te zijn. Begrijp me niet verkeerd hé, ik verdien goed met het bedrijf. Maar voor mij financieel onafhankelijk te zijn, dat is belangrijk hoor. Daarom – en dit zal vreemd klinken uit mijn mond – maar voor mij begint de key to success, zoals jij wilt dat ik het noem, voor een ondernemer bij de financiële zaken, de huishouding, de accounting, die zaken die moet je gewoon onder controle hebben.

SP1:      Zo, hij staat uhm aan, ja laten we, laten we beginnen. Hartelijk dank hé, dat je even de tijd wilt nemen voor mijn uhm onderzoek zeg maar. 

SP2:      Geen probleem natuurlijk, het is altijd leuk om mee te helpen en, nou ja, het onderwerp spreekt mij natuurlijk zeer aan [lacht].

SP1:      [lacht] Ja, dat begrijp ik, dat snap ik. Ondernemerschap is natuurlijk een eh hot-topic tegenwoordig hé?

SP2:      Ja, zeker. En eh, ja, ik heb nu eenmaal graag mijn mening over zaken klaar [lacht].

SP1:      Super. Nou, laat ik dan uhm oh, dat is waar, nog even ter bevestiging, er zijn uhm geen goede of foute antwoorden en je antwoorden zullen vertrouwelijk en anoniem behandeld worden in mijn onderzoek.

SP2:      Prima.

SP1:      Wel zal ik het uhm laten uittypen… transcriberen interview of nou ja, het interview laten uittypen door Uitgetypt.nl, tenzij je hier bezwaar tegen hebt? Zij transcriberen interviews voor mij.

SP2:      Prima. Ik zou het inderdaad maar niet zelf, niet zelf gaan uittypen.

SP1:      Nee, inderdaad, ik ben er al achter dat dit net iets te veel tijd kost, ja. Goed, beginnen met de eerste vraag? Wat is voor jou de key to success, zeg maar, voor een ondernemer?

SP2:      Ja, eh [lacht] als ik dat echt tot in detail zou weten… [lacht] wist ik het maar! Maar goed, uhm nee tja dat begint al bij je definitie van succes hé. Gaat het erom dat je een nieuwe, weet ik veel, uhm Facebook of Uber wilt zijn? Of hé, ben je tevreden met een draaiend en uhm, ja draaiend bedrijf te hebben, wat zeg maar, geen verlies draait? he? Gaat ’t hé, om gelukkig te zijn? Waar het voor mij om draait hoor, om dit laatste hé, gelukkig te zijn. Je, ja uhm begrijp me niet verkeerd hé, het nou ja ik verdien goed met mijn… het bedrijf. Maar voor mij financieel onafhankelijk te zijn dat is eh belangrijk hoor. En tja daarom, nou ja dit zal vreemd klinken uit mijn mond, maar voor mij begint de key to success, zoals jij wilt dat ik het noem, voor een ondernemer voor mij bij de financiële zaken, de huishouding, de accounting, die zaken die moet je gewoon uhm nou onder controle hebben.

Uiteraard kan een interview ook drie of meer sprekers bevatten. Als u bijvoorbeeld met een interviewpartner, of juist twee respondenten in het gesprek zit is het soms handig om te weten wie wat exact geantwoord heeft.

Daarnaast kan het zijn dat uw interview een focusgroep betreft met meerdere sprekers. Standaard transcriberen wij de interviews met de indicatie SP1 en SP2 en deze blijft consistent. Wanneer er meerdere sprekers aan het interview deelnemen dan telt dit op van SP3 naar SP4 enzovoort.

Uit onze jarenlange ervaring is het identificeren van meer dan vier sprekers zeer complex (helemaal als personen die hoorbaar zijn, vergelijkbare stemmen hebben en zichzelf niet introduceren wanneer zij spreken). Focusgroepen/vergaderingen waar dus meer dan vier sprekers hoorbaar zijn, zal de moderator/voorzitter geïdentificeerd worden als SP1 en alle overige deelnemers middels SPV (vrouwelijk) en SPM (mannelijk). 

Indien u dit anders wenst, dan vernemen wij dit gaarne en zijn we u graag van dienst, echter hierbij moet het wel mogelijk zijn om meerdere sprekers te identificeren (bijvoorbeeld: een spreker noemt zijn naam voordat hij spreekt). Het is mogelijk dat hiervoor extra kosten in rekening worden gebracht.

Het kan voorkomen dat uw opname op sommige momenten lastig te verstaan is. We raden het af om het interview op te nemen in een rumoerige ruimte zoals een café of restaurant.
 
Echter, soms heeft u geen andere keuze. Wanneer onze typist iets niet verstaat, zal hij/zij dit aangeven met een tijdsindicatie. Indien u dit anders wenst, vernemen we het gaarne van u. In ons voorbeeld: 
 
Bij twijfel:
 

SP1:      Dat begrijp ik. Ondernemerschap is natuurlijk een [hot-topic? 00:00:36] tegenwoordig.

Of ontbreken van woorden (onverstaanbaar):

SP1:      Dat begrijp ik. Ondernemerschap is natuurlijk een …? [00:00:36] tegenwoordig.