TRANSCRIBEREN

Transcriberen betekent in de taalkunde het omzetten van audio naar tekst. U bent op zoek naar mogelijkheden om uw audio te laten transcriberen? Dan bent u bij Uitgetypt.nl aan het juiste adres! Uitgetypt.nl neemt de transcriptie werkzaamheden graag voor u uit handen. Bereken zelf wat de transcriptie van uw audio naar tekst u gaat kosten, of bekijk onze tips! 

TRANSCRIBEREN - DE DEFINITIE EN BETEKENIS IN BIOLOGIE, MUZIEK EN TAALKUNDE

Transcriberen is een werkwoord wat letterlijk “overschrijven” of “omzetten” betekent. De term heeft betrekking op biologie, muziek en taalkunde. In de biologie betekent transcriberen het overschrijven/omzetten van de erfelijke code van DNA naar m-RNA (messenger RNA). In de muziek betekent transcriberen het overschrijven/omzetten van een muziekstuk van één instrument naar een ander. In de taalkunde betekent transcriberen het overschrijven/omzetten van audio/geluidsopname naar tekst. Met een bedrijfsnaam als Uitgetypt.nl zal het u direct duidelijk zijn met welke van de drie wij u kunnen helpen als het om transcriberen gaat!

UW AUDIO PROFESSIONEEL LATEN TRANSCRIBEREN? UITGETYPT.NL!

U bent op zoek naar mogelijkheden om uw opnamen te laten uittypen? Dan bent u bij Uitgetypt.nl aan het juiste adres! Uitgetypt.nl neemt het werk graag voor u uit handen. Gemiddeld genomen kost het transcriberen van één uur audio vier tot vijf uur werk. Naarmate het aantal sprekers toeneemt, de kwaliteit van de opname afneemt of het bestand op letterlijke wijze (inclusief stotteren, herhalingen en tussenwerpsels) uitgewerkt dient te worden, dan neemt de gemiddelde tijd voor het uitschrijven van de opname alleen maar toe. Uitgetypt.nl bespaart u deze tijd graag! Wij typen uw opnamen tegen een zeer voordelige en transparante tariefstelling uit. Vanaf €1,40 per minuut opname werkt Uitgetypt.nl uw audio uit in tekst.

WELKE VORMEN VAN TRANSCRIBEREN ZIJN ER?

WOORDELIJK TRANSCRIBEREN

Bij een woordelijke transcriptie wordt uw audio woord-voor-woord omgezet in tekst. Stotteren, herhalingen en tussenwerpsels (“eh’s”, “uhm’s” etc.) worden niet meegenomen. Woordelijk transcriberen is zeer geschikt voor kwalitatief onderzoek, tenzij de intonatie van de sprekers geïnterpreteerd dient te worden. Woordelijk transcriberen kost in de basis €1,40 per minuut audio. Voor scripties, promotieonderzoeken en onderzoeken in de interne organisatie is deze vorm van transcriptie dan ook de meest aantrekkelijke manier.

LETTERLIJK TRANSCRIBEREN

Bij een letterlijke transcriptie wordt uw audio verbatim omgezet in tekst. Dit betekent dat bij het uittypen van de audio de typist het stotteren, de herhalingen en de tussenwerpsels (“eh’s”, “uhm’s” etc.) verwerkt in de tekst. Letterlijk transcriberen wordt met name aangeboden aan kwalitatieve onderzoekers die de intonatie van een respondent dienen te interpreteren. Denk hierbij aan psychologisch of juridisch onderzoek. De kosten voor een letterlijk transcript zijn vanaf €2,10 per minuut audio. 

Wat kost het laten transcriberen van uw audio?

Uiteraard is de keuze voor het laten transcriberen van uw audio afhankelijk van hoeveel het u gaat kosten. Deze kosten stijgen naarmate het lastiger wordt de opname uit te werken. De kosten van het transcriberen van uw opname zijn daarom zeer transparant opgebouwd. De specifieke kosten voor uw opname kunt u dan ook zelf berekenen in het “Zelf Berekenen formulier” rechts in dit scherm. De kern van de kosten zijn als volgt opgebouwd: indien er meer sprekers op de opname spreken, dan stijgt de minuutprijs met €0,10 per spreker. Indien u de opname letterlijk wenst te transcriberen, inclusief herhalingen, stotteren en tussenwerpsels, dan stijgt de minuutprijs met €0,70. Indien de kwaliteit van de opname minder goed is (bijvoorbeeld wanneer er in een restaurant of rumoerige ruimte is opgenomen), dan stijgt de minuutprijs met €0,60. Indien de kwaliteit van de opname slecht is (bijvoorbeeld wanneer de band beschadigd is), dan stijgt de minuutprijs met €1,00. Indien u het transcript binnen één werkdag wenst (alleen mogelijk met goede kwaliteit en een lengte < 30-60 minuten), stijgt de minuutprijs met €1,75. 

Wilt u weten wat het transcriberen van uw opnamen specifiek voor u kost? Vul het ‘Zelf Berekenen formulier’ in of kijk op de tarieven pagina.

In minuten
Hidden
Timestamps
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe werkt het?

Neem uw audio op
Upload uw audio
Rond uw bestelling af
Uw audio wordt getranscribeerd
U ontvangt uw transcript z.sm.

Hoe werkt het als u uw audio laat transcriberen door Uitgetypt.nl?

De service van Uitgetypt.nl spreekt over het algemeen voor zichzelf: u levert uw opnamen bij ons aan en wij werken deze uit in een tekstbestand. We begrijpen het echter als u eerst vragen heeft. Uiteraard kunt u daarom altijd contact met ons opnemen! Graag zelfs! U kunt te allen tijde contact met ons opnemen via 085-4015760. Schikt het u niet om te bellen, dan kunt u ook het contactformulier (contact) invullen. Wij zullen na ontvangst van uw bericht zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Indien u op zoek bent naar hoe een voorbeeld transcript eruit ziet, hebben wij hier de transcriptie mogelijkheden voor u op een rijtje gezet. Als u echter geen vragen heeft, maar direct de opnamen wilt aanleveren, kunt u het volgende doen:

  • U kunt door hier te klikken direct uw opnamen uploaden. In het uploadscherm kunt u de opnamen op uw computer of tablet selecteren en uploaden naar onze server.
  • Vervolgens wordt gevraagd of de specificaties van uw bestand(en) kunt aangeven. Bijvoorbeeld hoeveel sprekers het bestand bevat, welke taal er wordt gesproken en wanneer u het transcript wenst te ontvangen.
  • Vervolgens dient u de bestanden die u heeft geüpload te controleren.
  • Zodra u heeft bevestigd dat de geüploade bestanden de juiste zijn, kunt u overgaan tot betaling. Dit kunt u vooraf doen, of nadat wij de transcripten bij u hebben aangeleverd.
  • Indien u nog geen account bij ons heeft, wordt u gevraagd er één aan te maken. Via uw account kunt u in een later stadium makkelijk de status van uw transcript volgen.
  • Wanneer u heeft aangegeven hoe u uw betaling wilt voldoen, beginnen we met het transcriberen van uw opnamen. Tenzij anders afgesproken, zal uw transcript in vijf werkdagen naar u opgestuurd worden.

ZELF TRANSCRIBEREN? 5 PROFESSIONELE TIPS!

Wilt u toch liever zelf transcriberen? We bieden u graag onze professionele inzichten en hulp via de volgende vijf tips!

 

Tip 1: Kies de juiste voicerecorder

Tegenwoordig kunt u zonder probleem uw telefoon gebruiken voor de opname van een monoloog of interview. We hebben het dan wel over een Smartphone, niet ouder dan 3 jaar. Wat veel mensen echter vergeten wanneer ze met een telefoon een interview afnemen is de telefoon op vliegtuigmodus te zetten. Zorg daarom dat u bij het afnemen van een interview dit wel doet.

Heeft u niet de mogelijkheid met uw telefoon een interview af te nemen? Schaf dan een goede voicerecorder aan. De betere voicerecorders in de markt zijn afkomstig van Olympus en Philips. Voor een goede prijs/kwaliteit raden wij de Olympus VN-serie of de Philips DVT-1100 serie aan. 

Indien u groepsgesprekken of vergaderingen dient af te nemen, raden wij de Philips DVT-8000 serie aan. 

Tip 2: Start het transcriberen zo snel mogelijk

Of u nu een monoloog, een interview of een vergadering hebt opgenomen: het is belangrijk zo spoedig mogelijk na opname te beginnen met de transcriptie. Wellicht heeft u niet direct de tijd hiervoor, maar het is belangrijk dit voor uzelf in te plannen, aangezien het niet tijdig transcriberen u in een later stadium meer tijd zal kosten. De redenering is simpel: hoe langer u wacht, hoe meer details van het interview of het gesprek uw geheugen zullen ontglippen. Eventuele gebeurtenissen die de opname kwalitatief gezien hebben verstoord, of gezichtsuitdrukkingen, handgebaren of specifieke details gaan over tijd verloren. Dit maakt het moeilijker de context van hoe iets precies gezegd is te begrijpen. Kortom, het tijdig beginnen met transcriberen van uw audio zorgt voor een beter resultaat.

Tip 3: Gebruik een transcriptieset:

Wellicht heeft u wel eens van een “transcriptieset” of “kit” gehoord: een goede koptelefoon, een voetpedaal en de juiste transcriptie software. Een goede koptelefoon helpt om bijgeluiden uit uw eigen omgeving weg te filteren. Zodoende kunt u zich beter focussen op het uittypen van de audio op de band. Een voetpedaal helpt in het vooruit en terugspoelen van de audio. Het grote voordeel is dat u niet uw handen hoeft te gebruiken om van uw tekstverwerker terug te gaan naar het audio bestand en hier eerst moet terugspoelen omdat u een stukje audio gemist heeft. De software kan u helpen met de tekstverwerking, het zetten van tijdcodes of andere software-specifieke features – afhankelijk van het merk dat u wenst te gebruiken.

Tip 4: Transcribeer met ingeplande pauze 

Transcriberen vergt aandacht. Het is zeer vervelend wanneer u bij het analyseren erachter komt dat een zin multi-interpreteerbaar is en u terug moet naar de audio om het na te luisteren. Nog vervelender is dat u bij de analyse of het nalezen u zich meent te herinneren dat de respondent of een spreker op de band duidelijk het woord “niet” of “geen” heeft vermeld, maar dit niet getranscribeerd is. Wanneer u het uittypen uitbesteed aan Uitgetypt.nl is dit geen probleem en kunt u een goede kwaliteit van het transcript verwachten. Wanneer u echter zelf transcribeert raden we aan tijdig te pauzeren. Iedere twee uur typen een pauze van vijf tot tien minuten helpt al voor uw eigen concentratie. Tussen het uittypen van verschillende opnamen raden we altijd minimaal een uur rust aan. Daarnaast raden we aan niet meer dan drie uur aan opname op één dag te transcriberen!

Tip 5: Neem vijftien minuten extra om het transcript na te lezen

Als u zelf gaat transcriberen komt u er al snel achter dat het een frustrerende en tijdrovende klus is. Zodra die laatste vijf minuten van de audio in zicht komen ontstaat er een euforisch gevoel van: “bijna klaar!” De laatste paar minuten vallen dan echter bijna altijd tegen en worden ook wel eens afgeraffeld. Dit is nooit goed. Het is daarom altijd beter om het gehele werk van transcriberen te zien als: het uittypen van audio PLUS het nalezen van het transcript. Dit kost u voor een uur opname over het algemeen een kwartier extra. De fouten die erin staan kunt u dan direct herstellen – terwijl u nog “in de opname” zit. Als u dit in een later stadium moet doen, bijvoorbeeld tijdens het analyseren, dan kost het u meer tijd. Kortom: lees het transcript nog even na.