WAT IS TRANSCRIBEREN?

Transcriberen is het omzetten van een audiobestand of geluidsopname naar tekst. Hierbij heeft u de mogelijkheid om te kiezen uit een woordelijke transcriptie en een letterlijke transcriptie.

 

WAT IS TRANSCRIBEREN? TOEGELICHT MET EEN VOORBEELD!

Om u een duidelijk voorbeeld te geven van wat transcriberen is, hebben wij een audiobestand van Mies Bouwman waarin zij Godfried Bomans interviewt tot minuut 2.34 voor u woordelijk en letterlijk getranscribeerd. Bekijk hiernaast het interview en hieronder de voorbeelden van de woordelijke en letterlijke uitwerking hiervan: 

WOORDELIJKE TRANSCRIPTIE

SP1:     Ons laatste onderwerp, dames en heren, in dit programma zonder jaaroverzicht, dat is de man of de vrouw in de stoel. Het is een man dit keer en ik mag onthullen dat in het afgelopen seizoen de allermeeste verzoeken bij ons zijn binnengekomen om hem op deze plaats een keer te laten plaatsnemen. Daarom, extra hartelijk welkom, Godfried Bomans. Goed. Dat bewijst dus – ik mag Godfried zeggen, dat deden we al zo lang. Ik hou daar niet zo van, maar het mag wel hè?


SP2:     We kennen elkaar zo lang, ja.


SP1:     Ja. Dat bewijst dus, Godfried, dat je een heel populair figuur in Nederland bent. Dat is dan meteen mijn eerste vraag: hecht jij waarde aan populariteit? Of vind je dat er grote gevaren aan verbonden zijn?


SP2:     Het is heel sympathiek om te zeggen: “nee”, maar het is nooit waar. Iemand die zegt “Ik geef er niets om”, liegt. Laten we eerst over de voordelen beginnen: Je wordt zelden bekeurd.


SP1:     Ja.


SP2:     Ja, heb je dat ook?


SP1:     Nou, alleen in de “Zo is het”-tijd. Toen.


SP2:     Ja. En je hebt ook wel eens, als je in een restaurant komt en je eet, dat dan de eigenaar komt en zegt, “Meneer, u hoeft niet af te rekenen.” Dat is leuk. En dan ga je een paar weken later naar een ander restaurant en dan denk je “Nou, ik ga oesters bestellen en reerug en kaviaar.” En dan blijkt die man je helemaal niet te kennen. En dan zit je met de gebakken peren. Een gevaar is dat mensen vreselijk verlangen dat je een smak maakt. Als iemand dat weet, dan ben jij het. Niet dat jij een fout gemaakt hebt, dat vond ik niet. Maar je wordt dan bedolven onder brieven. Mensen die zien zo’n man koorddansen, en in een circus kijken de mensen daarnaar; Ten eerste omdat het wel aardig is, maar ten tweede, in de hoop dat hij naar beneden dondert. Kijk, als een koorddanser een meter boven de grond over een koord loopt, dan is dat even moeilijk. Maar zou dan iemand in het circus zitten? Niemand. Dat is tekenend. Dat zijn de gevaren van de populariteit. En privacy, maar daar heeft mijn voorgangster al over gesproken. Dat je niet alleen bent.


SP1:     Volgende vraag?


SP2:     Ja, vind ik wel.

Wanneer een woordelijke transcriptie?

Bij een woordelijke transcriptie wordt de geluidsopname woord voor woord getranscribeerd. Bij deze transcriptie worden stotteringen, tussenwerpsels of herhaling van woorden niet uitgetypt. Een woordelijke transcriptie wordt veelal gebruikt voor kwalitatief onderzoek, waarbij het belangrijkste doeleinde van het transcript is de inhoud van het gesprek weer te geven. De manier waarop iets gezegd wordt is dan minder van belang. 


Woordelijke transcriptie raden wij aan voor:
  • Interviews met een zakelijk karakter
  • Zakelijke groepsgesprekken, zoals jaarverslagen of vergaderingen
  • Medische opnamen voor eigen gebruik

LETTERLIJKE TRANSCRIPTIE

SP1:    En ons laatste onderwerp, dames en heren, in dit programma zonder jaaroverzicht, dat is de man of de vrouw in de stoel. Het is een man dit keer en ik mag u wel onthullen dat in het afgelopen seizoen de allermeeste verzoeken bij ons zijn binnengekomen om hem op deze plaats een keer te laten plaatsnemen. Daarom eh, extra hartelijk welkom, Godfried Bomans.

            

SP1:    Goed eh, dat bewijst dus eh ik – ik mag Godfried zeggen, dat – dat deden we al zo lang. Ik vind – ik hou daar niet zo van, maar het mag wel hè?

 

SP2:    We kennen elkaar zo lang, ja.

 

SP1:    Ja. Eh, dat bewijst dus, Godfried, dat je een eh hele populaire figuur in Nederland bent, en dat is dan meteen mijn eerste vraag: hecht jij waarde aan populariteit of vind je dat er grote gevaren aan verbonden zijn?

 

SP2:     Eh, het is heel sympathiek om te zeggen: “nee”, maar het is nooit waar. Uhm, iemand die zegt “Ik geef er niets om”, liegt, dacht ik. Eh, laten we eerst over de voordelen beginnen: Je wordt zelden bekeurd.

 

SP1:     Ja [lacht].

 

SP2:     Ja, heb je dat ook?

 

SP1:     Nou, alleen in de “Zo is het”-tijd. Toen.

 

SP2:     Ja. Dat is – ja.

 

SP1:     [lacht] Is een moeilijke.

 

SP2:     En je hebt ook wel eens, als je in een restaurant komt en je eet, dat dan de eigenaar komt en zegt, “Meneer, u hoeft niet af te rekenen.” Dat is leuk [lacht]. 

 

SP2:     En dan ga je naar eh een paar weken later naar een ander restaurant en dan denk je “Nou… ik ga oesters bestellen…”

 

SP1:     [lacht]

 

SP2:     Een reerug en kaviaar. En dan blijkt die man je helemaal niet te kennen. [lacht] en dan zit je met de gebakken peren. Eh, het eh – een gevaar is dat mensen vreselijk verlangen dat je een smak maakt. Eh, als er iemand dat weet dan ben jij het. Niet dat jij een fout gemaakt hebt, dat vond ik niet, maar je wordt dan bedolven onder brieven, omdat de mensen die zien, uh zo’n man koorddansen, en in een circus uh kijken de mensen daarnaar, ten eerste omdat het wel aardig is, maar de tweede, in de hoop dat ie naar beneden dondert [lacht].

 

SP2:     Kijk, zou jij eh… wat denk je, als een koorddanser eh een meter boven de grond over een koord loopt, dat is even moeilijk. Zou d’r iemand in het circus zitten? Niemand. Dat is tekenend. Hm? Ja, dat zijn de gevaren van de populariteit. En eh privacy, daar heeft mijn voorgangster al over gesproken. Dat je eh… niet alleen bent. Ja.

 

SP1:     Volgende vraag?

 

SP2:     Ja, vind ik wel, haha.

Wanneer een letterlijke transcriptie?

Bij een letterlijke transcriptie wordt het audiofragment – zoals de naam al zegt – letterlijk getranscribeerd. Iedere herhaling of stottering en elk tussenwerpsel wordt genoteerd. De letterlijke transcriptie wordt veelal gebruikt bij documenten waarbij het interpreteren van de intonatie belangrijk is.


De letterlijke transcriptie van een geluidsfragment raden wij aan voor:

  • Interviews met een psychologisch doel
  • Gevoelige groepsgesprekken, zoals verslavingsbijeenkomsten
  • Medische opnamen voor onderzoek
  • Juridische opnamen voor eigen gebruik
  • Juridische opnamen voor advocatuur

Wat kost het laten transcriberen van uw audio?

Uiteraard is de keuze voor het laten transcriberen van uw audio afhankelijk van hoeveel het u gaat kosten. Deze kosten stijgen naarmate het lastiger wordt de opname uit te werken. De kosten van het transcriberen van uw opname zijn daarom zeer transparant opgebouwd. De specifieke kosten voor uw opname kunt u dan ook zelf berekenen in het “Zelf Berekenen formulier” rechts in dit scherm. De kern van de kosten zijn als volgt opgebouwd: indien er meer sprekers op de opname spreken, dan stijgt de minuutprijs met €0,10 per spreker. Indien u de opname letterlijk wenst te transcriberen, inclusief herhalingen, stotteren en tussenwerpsels, dan stijgt de minuutprijs met €0,70. Indien de kwaliteit van de opname minder goed is (bijvoorbeeld wanneer er in een restaurant of rumoerige ruimte is opgenomen), dan stijgt de minuutprijs met €0,60. Indien de kwaliteit van de opname slecht is (bijvoorbeeld wanneer de band beschadigd is), dan stijgt de minuutprijs met €1,00. Indien u het transcript binnen één werkdag wenst (alleen mogelijk met goede kwaliteit en een lengte < 30-60 minuten), stijgt de minuutprijs met €1,75. 

Wilt u weten wat het transcriberen van uw opnamen specifiek voor u kost? Vul het ‘Zelf Berekenen formulier’ in of kijk op de tarieven pagina.

In minuten
Hidden
Timestamps
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe werkt het?

Neem uw audio op
Upload uw audio
Rond uw bestelling af
Uw audio wordt getranscribeerd
U ontvangt uw transcript z.sm.